تیلا پیا
با توجه به اینکه رواج مصرف تیلاپیا، ساختار سود بسیاری از کسب و کارها (خصوصاً عرضه کنندگان ماهیهایی مانند قزل آلا) را تحت تاثیر قرار میداد و میدهد، از همان ابتدای رواج تیلاپیا در ایران، شایعات گستردهای در مورد مضرات آن مطرح شد.
عمدهی این شایعات به حجم بالای امگا شش در این ماهی مربوط میشوند.
این یک واقعیت است که امگا شش در اکثر گونههای تیلاپیای پرورشی بیشتر از امگا سه است (در بسیاری از ماهیهای دیگر چنین نیست). اما نباید فراموش کنیم که در اینجا در مورد یک «نسبت» حرف میزنیم (+).
میزان امگا شش در گونه های پرورشی تیلاپیا حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلی گرم در ۱۰۰ گرم گزارش شده است. برای مقایسه خوب است بدانید میزان امگا شش در ۱۰۰ گرم ماهی سالمون، بسته به شیوهی تولید، بین ۵۰۰ تا ۹۰۰ میلی گرم است.
اما شاید جالب باشد بدانید که کمیته رژیم غذایی در انجمن قلب آمریکا، با مرور مجموعه گستردهای از تحقیقات، حدود ۱۷ گرم امگا شش در روز برای مردان و ۱۲ گرم در روز برای زنان را مجاز میداند (مستقل از نسبت امگا ۳ به امگا ۶). همچنین تامین ۵ تا ۱۰ درصد از کالری روزانه از طریق امگا شش را خطری برای سلامت نمیداند و حتی توصیه میکند (+).
۱۲ گرم امگا شش (مصرف زنان) به معنای بیش از ۵ کیلوگرم مصرف روزانهی تیلایپا است که حتی در صورت زندگی در داخل استخر پرورش ماهی هم، چنین حجمی از مصرف امکان پذیر نیست.
آینده ماهی تیلاپیا در رژیم غذایی انسانها
روندهای فعلی نشان میدهند که روند استفاده از ماهی تیلاپیا در غذای انسانها رو به افزایش است. قطعاً هم علت رواج این ماهی و هم علت شایعههای مخالف در مورد مضرات این ماهی را باید در انگیزه های اقتصادی جستجو کرد.
اما به هر حال، به نظر میرسد که اقتصادی بودن این گزینه در حدی باشد که تیلاپیا، نام خود را به عنوان یکی از مهمترین تغذیه های دریایی انسان در قرن بیست و بیست و یکم حفظ کند.
ماهی تیلاپیا بعد از کپور ماهیان، دومین ماهی پرمصرف در جهان است. این ماهی درحال حاضر در 135 کشور جهان تولید می شود که کشورهاي همسایه ایران بویژه کشورهاي حاشیه خلیج فارس و دریاي خزر از آن جمله هستند. رشد و تکثیر سریع این ماهی به همراه قیمت ارزان برای پروش آن، از خواص ماهی تیلاپیا برای گسترش آن در صنعت شیلات است. همچنین این ماهی نیز همانند سایر ماهی ها دارای ارزش غذایی و خواص درمانی متعدد برای مصرف کنندگان است. گوشت ماهی تیلاپیا دارای مقدار مناسب پروتئین، کاروتنوئیدها، و نسبت مطلوب اسیدهای چرب غیراشباع است. این ماهی سرشار از اسید چرب امگا3 بوده، کمک به عملکرد غده تیروئید، حفظ سلامت قلب و مغز، پیشگیری و درمان افسردگی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای خود ایمنی از خواص ماهی تیلاپیا است.
البته لازم است بدانید میزان اسید چرب امگا6 ماهی تیلاپیا و نسبت آن به امگا3 سایر ماهی ها پایین تر بوده و همین مسئله باعث شده این ماهی کیفیت پایین تری را از لحاظ ارزش تغذیه ای برای بدن داشته باشد. به طوریکه تنها دلیلی که متخصصان تغذیه مصرف ماهی تیلاپیا را فقط یکبار در هفته توصیه میکنند، بالا بودن سطح امگا 6 ماهی تیلاپیا است ، لذا توصیه متخصان تغذیه قرار دادن انواع ماهی در رژیم غذایی روزانه است. برای آشنایی بیشتر با خواص ماهی تیلاپیا و موارد احتیاطی مصرف آن تا انتها با ما همراه باشید.
مشخصات ماهی تیلاپیا
ماهی تیلاپیا در جایگاه دومین ماهی پرورشی جهان قرار داشته و تولید و مصرف آن در جهان در دهه های اخیر بشدت افزایش یافته است. در ایران نیز مصرف آن به دلیل فیله بودن، نداشتن تیغ و طعم مطبوع، به یکی از ماهیهای محبوب تبدیل شده است.
خواص ماهی تیلاپیا (طبیعت و خواص درمانی)
طبع ماهی تیلاپیا نیز همانند سایر دیگر ماهیان سرد است. برخی از مهمترین فواید مصرف این ماهی به طور خلاصه به شرح زیر میباشد:
- از خواص ماهی تیلاپیا، تقویت سیستم ایمنی بدن است. این ماهی فعالیت گلبول های سفید را بهبود بخشیده و از بدن در مقابل مواد مضر و عوامل بیماریزا مراقبت میکند.
- ماهی تیلاپیا حاوی عنصر سلنیوم بوده که نقش موثری در بهبود و عملکرد مناسب غده تیروئید دارد.
- ماهی تیلاپیا نیز همانند سایر ماهی حاوی انواع ویتامین ها و مواد آنتی اکسیدان بوده برای سلامت پوستمفید است و روند پیری را به تاخیر می اندازد.
- یکی دیگر از خواص ماهی تیلاپیا به دلیل مقدار بالای اسیدهای چرب امگا 3 در آن، حفظ سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی و سکته است.
- ماهی تیلاپیا نیز همانند سایر ماهی ها، حاوی مواد مغذی مهمی است که اکثر مردم به اندازه کافی دریافت نمیکنند.
- مصرف ماهی تیلاپیا، میتواند باعث افزایش ماده خاکستری مغز شده و نقش محافظتی در برابر زوال مغز ناشی از کهولت سن و پیشگیری از آلزایمر دارد، همچنین مصرف این ماهی عملکرد سیستم عصبی را بهبود میبخشد و برای درمان افسردگی مفید است.
خواص ماهی تیلاپیا از نظر تولید اقتصادی
مهمترین خواص ماهی تیلاپیا از لحاظ تولید اقتصادی و گسترش صنعت پروش این ماهی، که آن را به گونه ای ارزشمند در شیلات تبدیل کرده، عبارتند از:
- رشد سریع ماهی تیلاپیا
- مقاومت دربرابر شرایط زیست محیطی و بیماري ها
- نیاز تغذیه اي کم و ارزان
- تراکم پذیري
- بازارپسندي
- قابلیت تلفیق پروش ماهی تیلاپیا در دیگر فعالیت هاي کشاورزي
- هزینه هاي کم تولید و نیازهاي محدود سرمایه گذاري اولیه
- ماهی سبز سازگار با محیط زیست (نیاز کم به دارو و آنتی بیوتیک)
مضرات ماهی تیلاپیا (توصیه های پزشکی و موارد احتیاطی)
- یکی از موارد نگران کننده که بسیار درباره ماهی تیلاپیا، گفته شده همهچیزخوار بودن این ماهی است. به طوریکه بسیاری از مصرف کنندگان نگران این هستند که نکند همهچیزخوار بودن تیلاپیا، تاثیری منفی بر سلامت گوشت آن بگذارد و سلامت مصرفکننده را تهدید کند. اما لازم است بدانید بر اساس نتایج تحقیقات محققان، همهچیزخوار بودن تیلاپیا، ضرری برای انسان ندارد و هر نوع ماده خوراکی که این ماهی مصرف میکند، در بدنش تجزیه و متابولیزه شده، به ترکیبات مفیدی مانند اسیدهای آمینه یا پروتئین در بدن ماهی تبدیل میگردد.
- ماهی تیلاپیا دارای امگا 6 هست که فواید بسیاری دارد. اما این امگا 6 اگر به مقدار زیاد به بدن برسد سلامتی ما را به خطر می اندازد. پس در مصرف آن نسبت به سایر ماهی ها، باید تعادل را رعایت نمود.