ماهی قزل آلا و ماهی سالمون از انواع ماهی‌های آنادروموس (رود کوچ) هستند که در آب‌های شور زندگی می‌کنند، اما برای تخم‌ریزی به سوی آب‌های شیرین می‌روند. 9 گونه ماهی قزل آلا وجود دارد که بومی رودخانه‌ها و نهرهایی هستند که در اقیانوس اطلس شمالی و اقیانوس آرام جریان دارند. فقط یک گونه ماهی قزل آلا وجود دارد که بومی رودخانه‌های نروژ و شاخه‌های دریای سفید، اقیانوس منجمد شمالی و دریای آرال است. تشخیص قزل آلا و سالمون با دانستن برخی از مشخصات ظاهری آن‌ها امکان پذیر است.

هر دو ماهی قزل آلا و ماهی سالمون را می‌توان امروزه در اکوسیستم‌های آب شیرین و دریایی در سراسر جهان یافت. هر دو نوع ماهی در بین ماهیگیران تفریحی و تجاری محبوب هستند. ماهی قزل آلا و ماهی سالمون از لحاظ مورفولوژیکی (ریخت‌شناسی) بسیار شبیه به یکدیگرند، اما ویژگی‌های اندکی در مورد هر یک از این ماهی‌ها وجود دارد. بر اساس این ویژگی‌های متمایز، قصد داریم روش‌های تشخیص قزل آلا و سالمون از یکدیگر را بررسی کنیم.

تشخیص قزل آلا و سالمون از یکدیگر

به طور معمول، دیدن ماهی سالمون در رودخانه‌ها بسیار دشوار است. آن‌ها خود را در کف رودخانه استتار می‌کنند و عموماً در آب‌های عمیق، تاریک و در مناطق سایه‌دار زیر پل یا بوته‌ها قرار دارند. ماهی قزل آلا معمولاً در جویبار‌های زلال و خنک (50-60 درجه فارنهایت یا 10 تا 16 درجه سانتی‌گراد) و دریاچه‌ها یافت می‌شود. اما بسیاری از گونه‌های این ماهی دارای سویه‌های آنادروموس (ماهی آب شور) هستند.

این ماهی‌ها به طور طبیعی در سراسر آمریکای شمالی، آسیای شمالی و اروپا توزیع شده‌اند. اما تشخیص قزل آلا و سالمون به چه روشی انجام می‌شود. با دانستن تفاوت‌ها و ویژگی‌های ظاهری سالمون و قزل آلا، به راحتی می‌توانید این دو ماهی را از هم تشخیص دهید.

شکل و اندازه بدن

ماهی سالمون سر باریک و نوک تیزی دارد. در عوض، ماهی قزل آلا دارای سر گرد و بدن ضخیم است. ماهی قزل آلا می‌تواند به 50 تا 150 سانتی‌متر طول و وزن 6 تا 46 کیلوگرم برسد. قزل آلا می‌تواند به طول 40 تا 140 سانتی‌متر و وزن به 1 تا 27 کیلوگرم برسد. در رابطه با ویژگی ظاهری این دو ماهی باید به این نکته توجه کنید که گوشت ماهی سالمون صورتی رنگ است.

دهان و دم

دهان و دم تشخیص قزل آلا و سالمون

هنگام خرید ماهی قزل آلا اگر به دهان آن دقت کنید متوجه می‌شوید که قزل آلا دارای دهان بسیار بزرگی است که از چشم‌ها فراتر می‌رود. اما برخلاف قزل آلا، سالمون دارای دهان بسیار کوچکتری است و مانند دهان قزل آلا کشیده نیست. ماهی سالمون دم باریک و چنگال مانندی دارد، در حالی که دم ماهی قزل آلا پهن و به شکل مربع یا محدب مانند است. شدت حالت دو شاخه مانند دم ماهی سالمون در مقایسه با دم ماهی قزل آلا کمتر است.

لکه‌ها

قزل آلا لکه‌های سیاه متعددی دارد که هم در بالا و هم در زیر خط جانبی ماهی واقع شده‌اند. ماهی سالمون لکه‌های سیاه کمتری دارد که معمولاً در بالای خط جانبی قرار گرفته‌اند. این ویژگی در کنار سایر خصوصیات ظاهری این دو ماهی، هنگام خرید ماهی سالمون یا خرید ماهی قزل آلا، می‌تواند به شما کمک کند.

طعم

در حالی که ماهی قزل آلا و ماهی سالمون دستور‌العمل پخت نسبتاً مشابهی دارند، اما طعم آن‌ها کمی نسبت به هم متفاوت است. در مقایسه با طعم ملایم ماهی قزل آلا، ماهی سالمون طعم قوی‌تر و شیرین‌تری دارد. بافت ماهی سالمون طرفداران بیشتری برای پخت و پز دارد، به طوری‌ که بسیاری آشپز‌های ژآپنی برای تهیه برخی غذاها از انواع خاصی از ماهی سالمون مانند سالمون سوکی یا سالمون کینگ استفاده می‌کنند.

ارزش غذایی سالمون و قزل آلا

ارزش غذایی سالمون و قزل آلا تشخیص قزل آلا و سالمون

ماهی قزل آلا و ماهی سالمون هر دو منبع عالی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. با این حال، ماهی سالمون حاوی کلسترول کمتری است، اما چربی کل آن در مقایسه با قزل آلا بیشتر است. یک وعده 100 گرمی قزل آلا حاوی 2 گرم چربی اشباع، 20 گرم پروتئین و 120 کالری است. اما 100 گرم ماهی سالمون، 3 گرم چربی اشباع، 22 گرم پروتئین و حدود 150 کالری برای بدن فراهم می‌کند. برخلاف ماهی قزل آلا، ماهی سالمون از نظر ویتامین دی غنی‌تر است، اما قزل آلا منبع بهتری از ویتامین‌های گروه ب است.

هنگامی که صحبت از فواید این دو ماهی می‌شود، هر دو ماهی سالمون و ماهی قزل آلا مقادیر زیادی امگا 3 دارند و به کاهش سطح کلسترول بد و مبارزه با التهابات مزمن کمک می‌کنند. همچنین، هر دو نوع ماهی حاوی مقدار یکسانی پروتئین هستند، که به رشد و نمو بدن کمک می‌کند. سخت است بگوییم کدام یک از این دو ماهی سالم‌تر، خوش طعم‌تر یا به طور کلی بهتر هستند. اما آنچه مسلم است، هر دو ماهی سالم و خوشمزه بوده و قطعاً مصرف آن‌ها توصیه می‌شود.

روش پخت ماهی

انواع مختلفی از ماهی سالمون در بازار یافت می‌شود. بسیاری هنگام خرید ماهی سالمون، بیشتر از همه، فیله آن را خریداری می‌کنند. اما اگر راه درست پخت و پز آن را ندانید، با کیفیت‌ترین ماهی را هم می‌توانید به راحتی از بین ببرید.

اگر تنها ماهی سالمونی که تا به حال امتحان کردید نوع رستورانی و بی‌کیفیت آن بوده، توصیه می‌کنیم این‌بار سعی کنید خودتان دست به کار شوید. آیا پوست ماهی باید جدا شود؟ چگونه باید آن را طعم‌دار کرد؟ این‌ها از جمله سؤالاتی هستند که معمولاً هنگام پخت ماهی پیش می‌آیند. در اینجا بهترین راه‌ها برای تهیه یک برش زیبا از ماهی سالمون را شرح می‌دهیم.

تنگاب‌پزی سالمون 

تنگاب‌پزی سالمون تشخیص قزل آلا و سالمون

هرگز ماهی سالمون خود را در آب معمولی و مزه‌دار نشده طبخ نکنید. با این کار، فرصت طعم‌دار کردن ماهی را از دست خواهید داد. بهتر است مقداری میخک، چند حبه سیر، برش‌های لیمو و یک عدد جوانه آویشن به آب اضافه کنید. این کار باعث بیشتر شدن طعم قسمت‌های خارجی و داخلی ماهی می‌شود. آب طعم‌دار شده را به مدت حدود پنج دقیقه داخل یک ماهیتابه گرم کنید.

در مرحله بعد، تکه‌های ماهی را به آهستگی داخل آب قرار دهید. کمی نمک، فلفل و آویشن خشک روی آن بپاشید. اجازه دهید آب به جوش بیاید و تا زمانی‌که تکه‌های ماهی سفت و منسجم نشدند، ماهی سالمون را از آب بیرون نیاورید. معمولاً پخت ماهی به این شیوه حدود 10 تا 15 دقیقه طول می‌کشد. شما می‌توانید طعم ماهی را بر اساس ذائقه خودتان تعیین کنید، اما برای خوشمزه‌تر شدن ماهی پیشنهاد می‌کنیم از آب لیموترش و نارنج استفاده کنید.

سالمون گریل شده

با توجه به لطیف بودن گوشت ماهی، گریل کردن آن می‌تواند چاش برانگیز باشد. این موضوع باعث می‌شود هنگام کباب کردن انواع ماهی، نه فقط ماهی سالمون، لازم باشد کمی ظرافت به خرج دهید. برخی معتقدند برای لذت بردن از محصول نهایی باید پوست ماهی را از آن جدا کرد. ما اینجا هستیم تا بگوییم که این افراد اشتباه می‌کنند. هنگام گریل کردن ماهی، پوست به خوشمزه‌تر و تردتر شدن ماهی کمک می‌کند.

قبل از کباب کردن فیله، مقداری از ترکیبات ماریناد را برای مالیدن روی تکه‌های ماهی در حین گریل شدن، کنار بگذارید. این کار باعث می‌شود که ماهی سالمون پس از قرار گرفتن روی حرارت مستقیم کباب پز، خشک نشود. سالمون را مستقیماً روی گریل و با حرارت تقریباً متوسط ​​قرار دهید. بعد از سه دقیقه تکه‌های ماهی را پشت و رو کنید‌ و اجازه دهید سه دقیقه دیگر روی حرارت گریل باقی بمانند.

سالمون سرخ شده

به نظر می‌رسد سرخ کردن داخل ماهیتابه ساده‌ترین روش پخت ماهی است، اما اگر ماهی به درستی و با دقت سرخ نشود، امکان سوختن و از بین رفتن آن در این شیوه بسیار زیاد است. اکثر افراد هنگام سرخ شدن ماهی داخل ماهیتابه، آن را رها می‌کنند و به کارهای دیگر مشغول می‌شوند.

اما نکته مهم این است که برای جلوگیری از سرخ شدن بیش از حد ماهی‌ها، حتماً باید کنار اجاق گاز بایستید. بنابراین، برای‌ اینکه ماهی‌ها خشک و ترک خورده نشوند، باید سرخ کردن آن‌ها با احتیاط انجام شود. برای سرخ کردن ماهی سالمون، ابتدا یک ماهیتابه بزرگ را حدود چهار دقیقه روی حرارت متوسط ​​گرم کنید. تکه‌های ماهی را با روغن زیتون ماساژ دهید، سپس آن را درون ماهیتابه داغ قرار دهید.

درجه حرارت را زیاد کنید و ماهی را به مدت سه دقیقه سرخ کنید. بالا بردن درجه حرارت ماهیتابه باعث ترد شدن قسمت بیرونی ماهی شده و بافت داخلی آن نرم و لطیف باقی می‌ماند. در حالی که ماهی در حال سرخ شدن است، مقداری نمک و فلفل به آن اضافه کنید. تکه‌های سالمون را پشت و رو کنید و اجازه دهید سه دقیقه دیگر بپزند، سپس آن‌ها را از ماهیتابه بیرون آورده و با لیموی تازه سرو کنید.

پخت قزل آلا در فر

پخت قزل آلا در فر تشخیص قزل آلا و سالمون

این روش طبخ ماهی قزل آلا بسیار ساده است. ماهی پخته شده در فر بافتی لطف پیدا می‌کند و با اضافه کردن سبزی‌های معطر و لیمو، طعمی آبدار و خوشمزه به خود می‌گیرد. پخت ماهی قزل آلا، به خصوص اگر ماهی را داخل فر قرار دهید، روشی هوشمندانه خواهد بود. پخت ماهی قزل آلا داخل فویل کمک می‌کند تا ماهی کاملا پخته شود و در حین پخت، عصاره خوشمزه ماهی داخل فویل جمع می‌شود.

ابتدا دمای فر را روی 200 درجه سانتی‌گراد قرار دهید. یک ورقه فویل آلومینیومی را در ابعادی که بزرگتر از اندازه ماهی باشد، برش دهید. ماهی قزل آلا را از سمت پوست آن روی تکه‌های فویل بگذارید. قسمت داخلی و بیرونی ماهی را به روغن زیتون (یا هر روغنی که تمایل دارید) آغشته کرده و با نمک و فلفل مزه‌دار کنید. دو عدد جعفری (یا شوید) و دو برش لیمو را در وسط ماهی قرار دهید و سپس فویل‌ را کاملاً دور ماهی بپیچید و دو طرف فویل را کاملاً ببندید.

در مرحله بعد ماهی فویل پیچی شده را به مدت 10 تا 15 دقیقه داخل فر قرار دهید. بعد از گذشت زمان تعیین شده ماهی را به کمک چنگال بررسی کنید، اگر گوشت به راحتی از هم جدا می‌شد، ماهی شما پخته است. بعد از این مرحله، ماهی را از فر بیرون بیاورید و با احتیاط، به طوری که بخار خارج شده از فویل دست شما را نسوزاند، آلومینیوم را باز کنید و ماهی را داخل ظرف قرار داده و عصاره جمع شده داخل فویل را روی آن بریزید. در آخر می‌توانید ماهی قزل آلا را با تکه‌های لیمو و سبزی‌های معطر سرو کنید.

تنگاب‌پزی قزل آلا

در این روش ابتدا 8 فنجان آب را داخل یک ماهیتابه بزرگ به جوش می‌آورید، سپس 2 فنجان سرکه سفید، 9 عدد فلفل دلمه‌ای، یک عدد هویج و یک عدد تره فرنگی (فلفل، هویج و تره باید قظعه قطعه شوند) را به مدت 10 دقیقه داخل آب جوش حرارت دهید. در مرحله بعد، تکه‌های ماهی قزل آلا را داخل آب جوش قرار می‌دهید.

اجازه دهید ماهی‌ها به مدت 10 دقیقه داخل آب بجوشند تا زمانی که سفت و منسجم شوند. سپس ماهی‌ها را با یک کفگیر بزرگ به بشقاب منتقل کنید. در مرحله آخر، 4 قاشق غذاخوری از آب مزه‌دار شده را با 5 قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کرده و روی ماهی قزل آلا بریزید.

قزل آلای سرخ شده

قزل آلای سرخ شده تشخیص قزل آلا و سالمون

داخل یک ظرف، پودر سوخاری، سیر، جعفری، پونه کوهی، پودر فلفل قرمز، یک عدد لیمو و نمک را با هم مخلوط کنید. در یک کاسه کوچک خردل و آب یک لیمو را با هم مخلوط کنید. هر دو طرف قزل آلا را به مخلوط خردل آغشته کنید. ماهی‌ها را از هر دو طرف با پودر سوخاری طعم‌دار بپوشانید و محکم فشار دهید تا پودر سوخاری به ماهی بچسبند.

یک ماهیتابه بزرگ انتخاب کنید و داخل آن کمی روغن زیتون بریزید، سپس روی شعله متوسط رو به بالا قرار دهید. ماهی را از سمت پوست آن داخل ماهیتابه قرار دهید و اجازه دهید قزل آلا 5 تا 7 دقیقه داخل ماهیتابه سرخ شود. ماهی را با دقت پشت و رو کنید و طرف دیگر را 2 تا 3 دقیقه سرخ کنید تا وقتی ماهی قهوه‌ای رنگ و ترد شود. سپس ماهی‌ها را از ماهیتابه بیرون آورده و روی دستمال کاغذی بگذارید.

سس لیمو و کره

وقتی ماهی سرخ شد، روغن و تکه‌های باقی باقی‌مانده را از ماهیتابه پاک کنید. کره و آب لیمو اضافی را داخل ماهیتابه ریخته و ترکیب را روی دمای متوسط به هم بزنید تا زمانی که کره ذوب شود. در ادامه، به ترکیب نمک اضافه کنید. سپس ماهی را داخل بشقاب قرار دهید و سس لیموی کره‌ای را به آن اضافه و سرو کنید.

 

نتیجه گیری

برای تشخیص قزل آلا و سالمون باید آن‌ها را از لحاظ طعم و شکل ظاهری بررسی کنید. این دو ماهی تفاوت‌های کمی با یکدیگر دارند که با دانستن آن‌ها به راحتی می‌توان هر کدام را از دیگری تشخیص داد. این‌که کدام ماهی سالم‌تر و خوش طعم‌تر است کاملاً به ذائقه افراد بستگی دارد. هر دو ماهی را می‌توان به روش‌های مختلف طبخ کرد و هر شخص می‌تواند بر اساس سلیقه و رژیم غذای خاص خود، بهترین شیوه را انتخاب کند. 

مصرف انواع مواد پروتئینی، به خصوص انواع ماهی، با توجه به ارزش غذایی بالا و روغن امگا 3 موجود در آن‌ها جهت پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی توصیه می‌شود. در نهایت، بیشتر سعی کنید از ماهی تازه برای پخت و پز استفاده کنید که هم طعم بهتری دارد، هم دچار مسمومیت غذایی نخواهید شد. می‌توانید به وب‌سایت‌های معتبر فروش ماهی سری بزنید و به این شکل از کیفیت و تازگی ماهی اطمینان حاصل کنید.

                                                                                                             www.digiprotein.ir