اگر از اهالی جنوب کشور بخواهیم نام چند ماهی مرغوب این خطه را نام ببرند ، بدون شک ماهی راشگو (راژگو) یکی از اسامی نام برده خواهد بود. این ماهی نسبتاً بزرگ دارای گوشتی سفید ، نرم و لطیف است که ضایعات کمی دارد ، از این رو برای استفاده خانواده های پرجمعیت کاملاً مقرون به صرفه می باشد. افرادی که شناخت خوبی از انواع ماهیان دریایی جنوب دارند ، ماهی راژگو را شبیه به ماهی شوریده می دانند. درباره شگفتی هایی که از خواص ماهی راشگو می توان به آن اشاره نمود ، سلامتی مغز ، قلب و اعصاب است.
خواص ماهی راشگو
از مهم ترین خواص ماهی راشگو می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- درمان گرفتگی عضلات و جلوگیری از انقباضات ماهیچه ای
- کاهش ضعف و خستگی
- تنطیم تعادل مایعات بدن
- بهبود مشکلات گوارشی
- کمک به درمان بیماری آریتمی قلبی (تپش قلب)
- تنفس منظم
- تنظیم فشار خون
علت آنست که ماهی راشگو سرشار از پتاسیم می باشد. پتاسیم به لحاظ فراوانی سومین ماده معدنی و جزو ضروری ترین عناصر برای بدن به شمار می رود.
پتاسیم یکی از مهم ترین الکترولیت های موجود در بدن است که باعث بهبود عملکرد سلول های عصبی ، حفظ تعادل آبی بدن و تنظیم انقباض تمامی عضلات می گردد.
درمان گرفتگی عضلات و کاهش خستگی از خواص ماهی راشگو
کلیه ورزشکاران خصوصاً افرادی که در فضای بیرون فعالیت سخت و طولانی دارند ، پتاسیم موجود در بدن را به واسطه عمل تعریق از دست می دهند. دهیدراته شدن آب بر اثر تعریق و از دست دادن الکترولیت هایی نظیر پتاسیم ، انتهای عصب ها را حساس نموده و این باعث می شود درست عمل نکرده و عضلات دچار گرفتگی شوند. این مسئله در فصول گرم سال تشدید می شود.
همچنین با توجه به تحقیقاتی که در این خصوص صورت پذیرفته است ، پس از یک جلسه تمرین شدید ، پتاسیم به سرعت از عضلات آزاد می شود. لذا پتاسیم بیشتری در بیرون سلول تجمع می کند و اینگونه میزان پتاسیم در جریان خون افزایش می یابد و این عاملی خواهد بود تا ورزشکار بیشتر احساس خستگی کند.
به علاوه طی انقباضات سریع عضله ، سلول ها کلسیم بیشتری را در بیرون از خود آزاد می کنند. این عدم تعادل می تواند موجب گرفتگی در عضله پا گردد. به عبارت دیگر اختلال در پمپاژ پتاسیم سبب می گردد ، کلسیم به سختی بتواند وارد سلول ها شود در نتیجه عضله پا دچار گرفتگی و اسپاسم می گردد.
با توجه به موارد گفته شده ورزشکاران بیشتر از سایر افراد نیازمند رژیم غذایی هستند که پتاسیم را از آن دریافت نمایند. با توجه به خواص ماهی راشگو که یک منبع غنی پتاسیم است ، مصرف دو بار در هفته از این ماهی خوش طعم به این افراد توصیه می شود.
دریافت مقدار مناسب پتاسیم از طریق منابع غذایی حاوی این ماده معدنی ، می تواند به بهبود تراکم استخوان و کاهش خطر پوکی و شکستگی استخوان در ورزشکاران کمک کند.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش از فواید ماهی راژگو
مشکلات گوارشی علتهای زیادی دارند؛ یکی از آنها ممکن است کمبود پتاسیم باشد. پتاسیم به رد و بدل کردن پیامهای مغز به ماهیچههای موجود در دستگاه گوارش کمک میکند. این پیامها باعث تحریک انقباضاتی میشوند که به حرکت و پیشروی غذا در مجاری گوارشی، و در نتیجه، به هضم شدن آنها کمک میکنند. وقتی سطوح پتاسیم خون کاهش یابد، مغز نمیتواند این پیامها را به طور موثر رد و بدل کند. از این رو، انقباضات دستگاه گوارشی ممکن است ضعیف شوند، و حرکت غذا در مجاری گوارشی کُند شود. این وضعیت ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی نظیر نفخ و یبوست شود.
به علاوه، برخی از مطالعات نشان دادهاند، کمبود شدید پتاسیم میتوان باعث فلج کامل معده و روده شود. با مصرف ماهی راشگو این ماده غذایی سرشار از پتاسیم می توانید تا حدود زیادی از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری نمایید.
جلوگیری از ابتلا به بیماری آریتمی قلبی از خواص ماهی راشگو
اگر در هنگام استرس یا اضطراب دچار تپش قلب می شوید می توان آن را طبیعی قلمداد نمود ، زیرا شما دچار هیجان شده اید ، اما اگر موضوع تنها به زمان وارد شدن هیجانات منوط نمی شود می تواند یکی از علائم کمبود پتاسیم در بدن باشد که با تپش قلب بروز داده است.
آریتمی قلبی یا همان ضربان نامنظم قلب با کمبود پتاسیم در ارتباط است زیرا ورود و خروج پتاسیم به سلولهای قلب به تنظیم ضربان کمک میکنند. کاهش سطوح پتاسیم خون میتواند جریان پتاسیم را به داخل و خارج سلولهای قلب دچار اختلال کند و در نتیجه ، باعث بروز تپش قلب شود. به کمک خواص ماهی راشگو این ماهی جنوب مغذی می توان از ابتلا به این عارضه جلوگیری نمود.
مقابله با مشکلات تنفسی از فواید ماهی راژگو
یکی از وظایف مهم پتاسیم در بدن ، رد و بدل کردن پالس ها یا پیام هایی جهت تحریک ریه ها برای باز و بسته شدن می باشد. هنگامی که سطوح پتاسیم خون شدیداً کاهش مییابد، ریهها نمیتوانند به شکل مناسبی باز و بسته شوند. این وضعیت به تنگی نفس منجر خواهد شد.
همچنین کاهش پتاسیم خون از طریق ایجاد اختلال در ضربان منظم قلب نیز میتواند به تنگی نفس منجر شود. در این وضعیت، خون کمتری که حاوی اکسیژن است از قلب به سایر نقاط بدن پمپاژ میشود. بنابراین ، ایجاد اختلال در جریان خون ممکن است به تنگی نفس منجر شود.
تنظیم فشار خون از خواص ماهی راشگو
کاهش پتاسیم خون میتواند منجر به افزایش فشار خون شود. پتاسیم نقش مهمی در باز نمودن عروق خونی ایفا میکند؛ بدین طریق فشار خون کاهش می یابد.
به علاوه، پتاسیم به حفظ تعادل سطوح سدیم در بدن کمک میکند. رژیم غذایی مملو از سدیم به عنوان یکی از علتهای شایع افزایش فشار خون به شمار میرود. پزشکان همواره توصیه میکنند، افراد مبتلا به فشار خون بالا میزان مصرف سدیم را کاهش و میزان مصرف پتاسیم را افزایش دهند.
ارزش غذایی بالای ماهی راشگو
پتاسیم تنها ماده معدنی مفید موجود در این ماهی نمی باشد! فسفر ، سدیم ، کلسیم و منیزیم از دیگر املاح معدنی ارزشمند ماهی راشگو هستند. ویتامین های خانواده B خصوصاً ویتامین B3 ، ویتامین C و D از جمله ویتامین های شاخص ماهی راژگو می باشد. اسیدهای چرب امگا 3 فراوان و پروتئین بالا از دیگر مواد مغذی در گوشت این ماهی است که برای تمامی گروه های سنی و برای جلوگیری از بروز سکته ، بیماری های قلبی ، عروقی ، رشد و تکامل بدن کاملاً ضروری می باشد.
طبخ ماهی راشگو | بهره مندی از خواص ماهی راشگو
جنوبی های عزیز ؛ ماهی راشگو را به شکل های مختلفی طبخ می کنند. ماهی راشگوی شکم پر ، قلیه ماهی ، ته چین ماهی و یا ماهی کبابی ، گریل شده و سوخاری می توانند بهترین انتخاب برای طبخ یک غذای شیک و خوش طعم باشد. گوشت لذیذ ، تُرد و خوش طعم آن کمتر پیش می آید که به مذاق کسی خوش نیاید ، لذا مصرف ماهی جنوب را به تمامی هموطنان عزیزانمان در سراسر ایران بزرگ توصیه می نماییم.
تنوع زیاد محصولات ارائه شده در سایت www.digiprotein.ir موجب می شود تا آبزیان دریایی جنوب باب میل کلیه سلیقه ها قرار گیرد و هر خانواده متناسب با موقعیت جغرافیایی و سبک محل زندگی ، محصول موردنظر خود را انتخاب نماید. کیفیت محصولات ماهی خان برای آن دسته از افرادی که از آن استفاده نموده اند ، کاملاً مسجل و مسلم است و برای آن هایی که هنوز آبزیان دریایی ماهی خان را مصرف ننموده اند ، با یک بار امتحان حتمی و قطعی خواهد شد.