Top

مرغ منجمد

                                                                                       

                                                                               دیجی پروتئین 

 

چرا بهتر است مرغ منجمد نخوریم؟

مرغ منجمد

آیا مردم ایران با مواد غذایی منجمد آشتی می‌کنند؟/ «نسیم» در گزارشی به بررسی روند پروسه انجماد مرغ در کشور، مطابقت این روند با استاندارهای جهانی و همچنین تفاوت ارزش غذایی مرغ منجمد با مرغ تازه پرداخته است

 
 

به گزارش خبرنگار اقتصاد «نسیم» "مرغ سرد  به وفور و بدون سقف توزیع، در مراکز استان ها قابل عرضه و یکی از راه های تنظیم بازار، ارائه مرغ سرد است. مرغ های سرد کیفیت بهتری از مرغ گرم دارند و از بهترین زنجیره های تولید خریداری شده است"

این جمله، قسمتی از صحبت‌های رکنی، معاون وزیر جهاد کشاورزی است که در تاریخ 7 اسفند در گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره افزایش قیمت مرغ مطرح شد. رکنی علاوه بر مطرح کردن این که مرغ سرد یکی از راه‌های تنظیم بازار است بیان داشت که این نوع مرغ‌ها کیفیت بهتری از مرغ گرم دارند. آیا واقعا این‌گونه است؟ آیا مرغ منجمد می‌تواند جایگزین مناسبی برای استفاده از مرغ تازه شود؟ آیا ارزش غذایی مرغ منجمد مانند مرغ تازه است؟

«نسیم» در این گزارش به بررسی این موضوع پرداخته و با کمک گرفتن از کارشناسان تغذیه و پزشکان متخصص در حوزه طب سنتی به این سؤالات پاسخ داده است.

مرغ منجمد از نظر تغذیه و طب سنتی کاملا مردود است

دریایی، متخصص طب سنتی، تغذیه و گیاهان دارویی معتقد است که مرغ منجمد هرگز نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای مرغ تازه باشد. وی در گفتگو با «نسیم» مطرح کرد: هر چند در حال حاضر در رابطه با بحث مرغ  و عرضه آن مشکلاتی وجود دارد که مسئولان را بر آن داشته تا در سبد خرید مردم مرغ منجمد را وارد کنند اما به هر حال نمی‌توان این موضوع را انکار کرد که قطعا مرغ منجمد از نظر ارزش غذایی نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای مرغ تازه باشد.

این متخصص طب سنتی اضافه داشت: دتانوره شدن اسیدهای آمینه موجود در مرغ، از بین رفتن ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید موجود در آن از مشکلات و مضرات انجماد مرغ است از طرفی وقتی مرغ منجمدی را مصرف می کنیم مولکول‌های آن که در اثر انجماد به هم چسبیده است باز می شود و در این زمان دیگر خصوصیات قبلی خود را ندارد و از کیفیت آن کاسته شده است.

در نهایت کارشناسان امور تغذیه نیز معتقدند که بدون شک انجماد بر روی کیفیت مرغ، گوشت و حتی نان تأثیرگذار است و این مواد غذایی باید به صورت تازه مصرف شود.

اما یوسف‌خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی نظری متفاوت از این نظر دارد و معتقد است که مردم باید با غذای منجمد آشتی کنند زیرا این روندی است که هم ‌اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته در حال انجام است و آن‌ها نیز به جای استفاده از مرغ و گوشت تازه از غذاها و مواد غذایی منجمد استفاده می کنند.

آیا اصول انجماد مواد غذایی در کشور ما کاملا رعایت می‌شود؟

هر چند که بدون شک استفاده دیگر کشورها از مواد غذایی منجمد نمی‌تواند توجیهی مناسب برای حرکت ما به سوی منجمد کردن مواد غذایی باشد با این حال حتی اگر این موضوع را مورد توجه قرار ‌دهیم که در شرایطی چاره‌ای جز انجماد نداریم آیا در چنین مواقعی استاندارهایی برای این کار مورد نیاز است؟ اگر باید استاندارها و شرایطی برای انجماد وجود داشته باشد آیا این شرایط در کشور ما رعایت می‌شود؟

دریایی در پاسخ به «نسیم» در رابطه با این که چه شرایطی برای سلامت مرغ انجماد شده لازم است اظهار داشت: انجماد مرغ نباید از مدت زمان مشخصی بیشتر باشد در حقیقت استفاده مرغ منجمد نهایتا نباید از یک هفته بگذرد.

بنابر گفته این متخصص طب سنتی، تغذیه و گیاهان دارویی اگر مرغی ظرف یک ماه پیش منجمد شده باشد و قرار باشد هم اکنون استفاده شود نه تنها ارزش غذایی بسیار کمتری از مرغ تازه دارد بلکه در برخی موارد حتی انسان را متحمل ضررهایی می‌کند، این در حالی است که گفته می‌شود مرغ‌های منجمدی که این روزها در بازار در حال توزیع هستند ماه‌های پایانی مدت زمان تاریخ مصرف خود را می‌گذراند یعنی نه تنها بیش از یک هفته بلکه چیزی در حدود 10 ماه از تاریخ انجماد آن گذشته و به طور میانگین تنها دو ماه به تاریخ مصرف آن باقی مانده است.

از طرفی مریم چمری، کارشناس ارشد تغذیه نیز به بررسی پروسه انجماد مرغ منجمد پرداخت و در گفتگو با «نسیم» بیان داشت: مواد غذایی از جمله مرغ در -45 درجه منجمد می شود اما همین که بخواهد به دست مصرف کننده برسد به -18 درجه هم می رسد اما اگر این دمای انجماد به کمتر از این مثلا دمایی حدود -8 درجه برسد (که متأسفانه در خیلی از موارد نیز چنین اشکالاتی رخ می دهد)، یقینا کیفیت مرغ از جمله عطر و طعم آن دچار مشکل خواهد شد.

وی همچنین رشد میکروارگانیسم‌ها را خطر دیگری برای پروسه انجماد دانست و اضافه داشت: گاهی برخی موارد رعایت نشده موضوع را به بحثی فراتر از پایین آمدن سطح کیفیت غذایی ماده منجمد می کشاند به طوری که اگر در فرآیند انجماد دقت لازم وجود نداشته باشد رشد میکروارگانیسم‌ها موجب فساد ماده غذایی خواهد شد.

در کشور ما شرایط مناسب برای نگهداری از گوشت های منجمد تا زمان مصرف و رسیدن به دست مصرف کننده رعایت نمی شود

مهدی یوسف‌خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی نیز در رابطه با صنعت انجماد مرغ و در پاسخ به «نسیم» مبنی بر این که تا چه حد اصول منجمد کردن مرغ در کشور رعایت می‌شود عنوان داشت: اصول این صنعت رعایت می‌شود البته باید دید این اصول رعایت شده منطبق با ضوابطی است که توسط دامپزشکی خودمان تعریف می‌شود و یا با ضوابط تعریف شده در کل دنیا مطابقت دارد، که قطعا می توان گفت اصول رعایت شده در کشور ما با ضوابط کل دنیا متفاوت است و هنوز فاصله زیادی در این موضوع دیده می شود.

در مقاله‌ای هم که از سوی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران منتشر شده است آمده است که نکته مهمی که درباره گوشت های یخی وجود دارد، این است که متأسفانه در کشور ما شرایط مناسب برای نگهداری از این گوشت ها تا زمان مصرف و رسیدن به دست مصرف کننده رعایت نمی شود. به طور مثال نوسان دمای انجماد در گوشت های یخی امکان رشد میکروارگانیسم ها را در این گوشت ها افزایش می دهد و همین مسئله امکان فساد گوشت را بالا می برد

هر چند که به گفته متخصصان تغذیه در برخی شرایط گوشت‌های یخ زده نیز می توانند با قیمت پایین تری که دارند، نیاز خیلی از خانواده های کم درآمد به گوشت قرمز را برآورده کنند اما آیا بهتر نیست تدبیری بیندیشیم و تمهیداتی را در نظر بگیریم تا در نهایت مجبور نشویم برای تنظیم بازار از ارائه فراوان مرغ سرد استفاده کنیم آن هم نه مرغی که روزهای ابتدایی انجماد خود را می گذراند بلکه مرغی که بیش از 9 ماه است در سردخانه‌ها مانده است. حداقل این تمهیدات باید تا زمانی که صنعت انجماد ما نتوانسته خود را به جایگاه مطلوبی برساند بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد در غیر این صورت یقینا بیماری‌هایی گریبان گیرمان خواهد شد که بدون شک قبل از هر چیز فرزندانمان را مورد تهدید قرار می دهد و قطعا ضرباتی به جامعه وارد خواهد کرد که جبران ناپذیر است زیرا پرهیز از مشکلات ژنتیکی و بیماری‌هایی چون سرطان و در نهایت تضمین سلامت روحی و روانی هر جامعه قبل از هر چیز در گرو تغذیه سالم است.

 

  • 1
  • 1

پرفروش ترین ها

پربازدیدترین ها